Lisans

ARDAHAN ÜNİVERSİTESİ
İNSANİ BİLİMLER VE EDEBİYAT FAKÜLTESİ
SOSYOLOJİ BÖLÜMÜ

 
Sosyoloji toplumsal yaşamın farklı boyutlarını (gruplar, kesimler, kurumlar) birbirleriyle ilişkilendirerek ele alan bir bilim dalıdır. Sosyolojinin ekonomi bilimi, psikoloji, antropoloji, hukuk, felsefe, yönetim bilimi, siyaset bilimi, iletişim bilimi, tarih, sanat ve edebiyat disiplinleriyle yakın ilişkileri vardır. Lisans eğitiminin ilk yıllarında yakın disiplinleri tanımaları amacıyla sosyoloji öğrencisine, felsefe, antropoloji ve psikoloji alanlarında dersler verilmektedir. Sonraki yıllarda ise sosyolojinin belirli alt alanlarıyla ilgili derslerde sosyolojik bilgi ve deneyimi geliştirebilme imkânı sunulmaktadır. Sosyoloji öğrencisinin sosyolojik bilgi birikimine sahip olmasının yanında, yorumlama ve eleştirel düşünme kabiliyetini geliştirmesi de beklenmektedir. Çağdaş ilkeler ışığında, kamu kurumları ve özel kuruluşlarda görev alacak nitelikli bireyler yetiştirmek, öncelikli hedefimizdir. Bu bağlamda, bölümümüzün temel hedefi, öğrencilerimizin toplumu anlama ve yorumlama kapasitelerini arttırmak; insani, kültürel ve toplumsal olayları derinlemesine kavrama ve analiz etme yeteneklerini geliştirerek; insani, kültürel ve toplumsal konularda söz sahibi olmalarını sağlamaktır. Amacımız, sadece insani, kültürel ve toplumsal olayları vurgulayan değil, bunun yanında insan merkezli kültür bilimlerine duyarlı, toplumsal dokuya hakim olarak bu olayları bilimsel açıdan değerlendirerek sorgulayan, analiz eden, yorumlayan ve çözüm üretebilen nitelikli bireyler yetiştirebilmektir.

Bölümümüz 4 yıllık lisans öğretimi sunmaktadır. Lisans öğretim programına her yıl yaklaşık 25 öğrenci kayıt yaptırmaktadır. Lisans programını başarıyla tamamlayan öğrencilere Sosyoloji lisans mezunu unvanıyla lisans diploması verilmektedir. Bölümümüzün lisans dersleri branş derslerinden oluşmaktadır. Ayrıca öğrencilerin pedagojik formasyon eğitimini alabilmeleri ve Felsefe Grubu Öğretmeni olarak atanabilecek  ölçütleri tamamlayabilmeleri için felsefe ve psikoloji dersleri de yürütülmektedir.

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 22.05.2008 tarih ve 5765 sayılı yasa ile kurulan Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde 18 Mart 2009  tarihinde Sosyoloji Bölümü’nün açılması Yüksek Öğretim Kurulu tarafından uygun görülmüştür. Bölümümüz 2017-2018 Eğitim Öğretim yılından itibaren öğrenci alımına başlamıştır. Bölümümüz çok disiplinli bir akademik yapıya sahiptir. Sosyoloji toplumsal yaşamın farklı boyutlarını (gruplar, kesimler, kurumlar) birbirleriyle ilişkilendirerek ele alan bir bilim dalıdır. Sosyolojinin ekonomi bilimi, psikoloji, antropoloji, hukuk, felsefe, yönetim bilimi, siyaset bilimi, iletişim bilimi, tarih, sanat ve edebiyat disiplinleriyle yakın ilişkileri vardır. Lisans eğitiminin ilk yıllarında yakın disiplinleri tanımaları amacıyla öğrencilere, felsefe, antropoloji ve psikoloji alanlarında dersler verilmektedir. Bölümümüz akademik kadrosunda 1 profesör, 1 doçent, 2 doktor öğretim üyesi ve 1 öğretim görevlisi doktor bulunmaktadır. Bölümün eğitim dili Türkçedir.

Bölümümüzün ders planı için tıklayınız.